Hartige broden
bewerkt recept uit basic brood

Dit heb je nodig voor 2 broodjes van ca 350 g elk:
  • 200g witte bloem
  • 100g fijn tarwemeel
  • 180g koud water
  • 18g verse gist
  • 10g boter
  • 5g zout
  • olijfolie
voor het beleg:
  • 1 dikke ui (in kleine stukjes gesneden)
  • 75g stukjes spek
  • rode pesto
  • 100g gemalen kaas of meer naar smaak

Bereiding:

  • meng en kneed de ingrediënten met de hand of in de keukenmachine.
  • laat 30' rijzen op een warme plaats onder een doek
  • sla het deeg plat en kneed door
  • verdeel het deeg in twee en maak er bolletjes van.    
  • rol met een deegrol elk bolletje uit tot een ovale deeglap


  • laat 20' rijzen 
  • duw met de vingers putjes in het deeg


  • verwarm de oven op 220°
  • beleg het ene broodje met de ui, het spek en de kaas en bestrijk het andere deeg met de pesto, leg de stukjes ui en de kaas erop
  • giet wat olijfolie over de zijkanten van het deeg
  • bak de broodjes 20'. De oven gaart de ui en de spekjes
Ik bakte hartige platte broden. Ze worden ingevrozen en blijven in de diepvries tot ik ze nodig heb. Ik laat ze een enkele uurtjes ontdooien. Net voor het opdienen gaan ze nog een paar minuten in een oven van 220°, eventueel nog extra voorzien van gemalen kaas. Ik snijd ze dan in kleinere stukken en ze worden gewoon uit het vuistje verorberd en gesmaakt  door groot en klein. Ik maakte er met verschillend hartig beleg: met ui, spek en kaas ; met rode pesto , ui en kaas ; met tomaat, en mozarella kaas;  met blokjes appel, geitekaas en honing.